Közélet

Tizenöt évet kapott az orosi gyilkos

A férfi tavaly Nyíregyházán halálra késelte apósát, volt feleségét pedig életveszélyesen megsebesítette.

Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője ismertette: az első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bírósággal ellentétben az ítélőtábla nem látta bizonyítottnak, hogy M. János vádlott előre kitervelten ölt volna, ezért életfogytiglan helyett 15 évre mérsékelte fegyházbüntetését szerdai másodfokú, jogerős ítéletében.

Az ügy előzménye, hogy a vádlott kilenc év házasság után 2007-ben elvált feleségétől. A pár továbbra is élettársi kapcsolatban élt mindaddig, amíg a nő 2009 elején Olaszországba nem költözött, hogy ott összeházasodjon egy másik férfival.

2009. április 4-én az éppen hazalátogató nőt – és vele együtt élő családját – a vádlott felkereste, majd éjszakába nyúlóan beszélgettek, mindenfajta vita nélkül. A férfi, miután hazament, nem tudott aludni egész éjjel, majd kora reggel két késsel a kezében visszament a nő és családja házába.

Az ingatlanon található két házban összesen heten laktak, a vádlott az udvarra beugorva ahhoz az épülethez ment, amelyben volt felesége és annak szülei aludtak, majd kint várakozott rájuk. Elsőnek apósa lépett ki, akit minden szó nélkül előbb a ház falához csapott, majd a nála lévő késsel nyakon szúrta.

A sértettnek megvágta a légcsövét, majd még öt alkalommal nyakon, mellkason és hason szúrta. Ezután felkapott egy falhoz támasztott kapát, és nagy erővel a tehetetlenül fekvő férfi fejére sújtott vele, aki ettől a helyszínen meghalt.

A vádlott másik épületben lakó sógornője a zajra kiment, majd gyorsan visszaszaladt a házba, bezárkózott és hívta a rendőrséget. A vádlott apósa megölését követően a házba ment, ahol anyósa és volt felesége aludt. A férfi volt felesége mellé térdelt, akit összesen 14 alkalommal szúrt meg. Őt többek közt tüdő- és szívsérülésekkel, életveszélyes állapotban szállították kórházba.

A dulakodás közben a vádlott anyósának sikerült átszaladnia a másik épülethez, és értesítenie fiait. Mire ők a házba értek, a vádlott kétszer már saját magát is hasba szúrta, de el tudott menekülni. Saját lakásának közelében aztán még kétszer hasba szúrta magát, de öngyilkossági kísérlete nem járt sikerrel.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte többek közt a férfi megbánó magatartását, amelyet öngyilkossági kísérlete miatt is bizonyítottnak látott, míg súlyosbító körülményként vette számba egyebek mellett azt, hogy közeli hozzátartozó sérelmére követte el tettét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik