Közélet

Több mint 15 év börtön a “horror klinika” fősebészének

A Santa Rita klinikán a vád szerint 86 betegen hajtottak végre felesleges operációkat, csak azért, hogy több pénzt kapjanak az olasz társadalombiztosítástól.

A milánói klinika fősebészére, Piero Paolo Brega Massonéra az olasz ügyészség 21 évig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól, amiért “szükségtelen műtétekkel fájdalmat okozott” halálos betegségben szenvedő embereknek. A vád szerint a feleslegesen elvégzett műtétek egyetlen célja az volt, hogy minél több pénzt szedjenek ki az olasz egészségügyi rendszerből (SSN).

Az ügyben döntő olasz bíróság végül 15 és fél évig tartó börtönbüntetéssel sújtotta Massonét, és tíz év, valamint hat év és kilenc hónap börtönre ítélte a fősebész két asszisztensét. Rajtuk kívül még a klinika öt orvosa kapott másféltől három évig terjedő börtönbüntetéseket.

A klinika ellen 2007-ben kezdtek nyomozni az olasz hatóságok, egy névtelen feljelentés alapján. A nyomozás alatt sikerült lehallgatni telefonbeszélgetéseket, amikor az orvosok nyíltan beszéltek a nagyobb bevételt hozó, bár a beteg gyógyulását nem segítő műtétekről. Az ügyészség közlése szerint legalább öt idős beteg halt meg a felesleges operációk után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik