Közélet

Újabb tanú vallott: Cozma a levegőbe csapott, majd elterült

Marian Cozma ütött egyet, de csak a levegőbe csapott, nem talált el senkit, s a következő pillanatban elterült a földön - mondta az MKB Veszprém törzsszurkolója.

Remport Csaba vezérszurkoló együtt szórakozott 2009. február 8-án hajnalban a Patrióta lokálban a város kézilabdásaival, s mint vallotta: az egész társaság békésen szórakozott, a kézilabdások sosem feltűnősködtek, Marian Cozma pedig egy kimondottan vidám, barátságos ember volt. A Patrióta discójában négy-öt kopasz férfi kezdeményezte a dulakodást, amely pillanatok alatt alakult ki, s Cozmát támadták, valaki egy székkel akart lesújtani rá, de azt Uros Vilovski kézilabdás elhárította – vallotta a tanú a Cozma-ügy pénteki tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon.

Elmondta: a kézilabdások sietni kezdtek fölfelé az alagsori tánchelyiségből, s amikor ő is felért az utcára, azt látta, hogy Cozma ütött egy nagyot a levegőbe, majd elterült. Remport Csaba azt is látta, hogy egy kopasz férfi rugdalózik, egy másik “nagy darab” pedig belerúgott a földön mozdulatlanul fekvő Cozmába. A tanú kést senkinél sem látott, s azt sem tudta, hogy mitől esett el Marian Cozma.

A vezérszurkoló a rendőrségi felismertetési eljárás során Németh Győző másodrendű és Sztojka Iván harmadrendű vádlottakat vélte felismerni Marian Cozma támadóiként, Raffael Sándor elsőrendű vádlott viszont nem tűnt ismerősnek számára.

Raffael Sándor megjegyezte: a tanú a rendőrségi vallomásában azt mondta, hogy amikor kiért az utcára, Cozma “robbant be a látóterébe”, azaz a tanú is azt igazolja, hogy Cozma támadólag lépett fel velük szemben, amikor kiérkeztek az utcára. Remport Csaba válasza szerint: nem támadó mozgást értett az alatt, hogy “Cozma berobbant a látóterébe”, hanem csupán azt a tényt közölte, hogy először a hatalmas termetű kézilabdázó tűnt fel számára a lokál előtt. Szerinte Cozma védekező kézmozdulatokat tett.

Németh Győző, másodrendű vádlott azt jegyezte meg, hogy “a tanú elfogult, ami érthető, hiszen Marian Cozma a barátja volt”.

Erre az ügyész azt kérdezte a tanútól, “befolyásolta-e a vallomását az, hogy egy barátja halt meg?”, mire Remport Csaba így válaszolt: “abszolút nem”.

Hamar Zoltán tanú szintén együtt szórakozott a Patrióta lokálban a kézilabdásokkal (korábban ő is játszott a veszprémi csapatban), ám ő már csak annyit látott, mire kiért az utcára, hogy Marian Cozma fekszik mozdulatlanul a földön, a fal mellett pedig Zarko Sesumot, az MKB Veszprém és a szerb válogatott kézilabdását vette észre, hatalmas daganattal a szemén. Emlékezett arra is, hogy Uros Vilovski futott fölfelé az utcában, s mögötte több férfi loholt. Elmondása szerint arra is jól emlékszik, hogy Ilyés Ferenc kézilabdás hajolt Cozma fölé és mentőért kiáltozott, az érkező Marko Vujin, a veszprémi csapat és a szerb válogatott kézilabdázója szintén Cozma mellé térdelt és azt mondogatta: “Marian, kelj fel!”

A tanú jellemzése szerint a Patriótába “kopasz, kigyúrt cigányok” vonultak be legalább huszonöten, s kimondottan olyan társaság benyomását keltették, akikkel jobb nem összetűzésbe keveredni.

Bakonyi Balázs tanú a verekedést nem látta, csak a dulakodás “hangjait hallotta”, ugyanis olyan helyen állt az utcán, ahonnét nem lehetett rálátni a Patrióta bejáratára. Azt viszont látta, hogy egy csapat ember kerget egy férfit és azt kiabálják “állj meg”.

Az NNG-4-es jelzésű védett tanú (a bíróság minden adatát tikosan kezeli) elmondta: valaki azt kiáltozta a Patriótában, hogy “baj van”, mire ő – mivel az emeleti bárhelyiségben tartózkodott és az utcáról hallott zajokat – kinézett az ablakon. Vallomása szerint az emeleti ablakból csak annyit látott, hogy Marian Cozma fekszik a földön, egy fölötte térdelő férfit fejbe rúgnak, majd többen elfutnak onnét és autókkal elhajtanak. A bárba érkező társaságot ő is úgy jellemezte, hogy “kigyúrt, kopasz, rossz arcú alakok” voltak. A Cozma-ügy tárgyalását november 15-én folytatja a bíróság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik