Közélet

Hűtőnek nézik a temetőket a kiéhezett medvék

Az állatok kimerészkednek az erdőből, és lakott településeken, sőt, a temetőkben keresnek élelmet a Komi Köztársaságban.

A köztársaság legkülönbözőbb vidékein láttak az utóbbi időben éhes medvéket a lakott települések közelében.

Zelenyec településen például egy ötemeletes lakóház kukáiban turkált, Palevici faluban pedig bemászott a kerítésen át az egyik ház körüli konyhakertbe, és ott gondosan kiásta és felfalta az összes sárgarépát. Az utóbbi falu polgármestere egyenesen felszólította a helybelieket, hogy sötétben lehetőleg ne menjenek az utcára.

Másutt a temetőt nézték nagy hűtőnek: feltúrták a sírokat, és az elhunytak maradványaiból lakmároztak. Verhnyij Csovban két asszony a temetőben egy közeli sírnál árnyékot látott, azt hitte, valaki ápolja a sírt. Csak amikor közelebb értek, látták meg, hogy egy medve táplálkozik, félredobálva a megboldogult ruháit. A két nőnek szerencséje volt: velőtrázó sikoltozásuktól az állat megijedt és kereket oldott.

A WWF oroszországi szervezetének szakértője a The Guardian című brit lap tudósítójának elmondta: Karéliában egy medve megtanulta megbontani a sírokat, és erre a tudományra “megtanította” társait is, pedig ott éppenséggel lenne elég élelem, de a temetők könnyen hozzáférhető élelmet kínálnak.

A Moszkvszkij Komszomolec szerint Komiban, akárcsak Oroszország legtöbb más vidékén a hosszú nyári hőség és aszály következtében nem sok élelem maradt a vadállatoknak, alig termettek bogyók és kevés volt a gomba. Márpedig a szakértők szerint éhesen a medve nem tudja megkezdeni téli álmát, amelyhez bizonyos zsírréteget is kell növesztenie. A vadőrök minden igyekezetük ellenére sem tudják jóllakatni a teljes állományt. Így egy-egy helyről egyes medvék elvándorolnak, mások téli álomra hajtják a fejüket, megint mások vadászok és vadorzók áldozatává válnak, néhány pedig arra kényszerül, hogy maga gondoskodjon élelemről.

Oroszországban bizonyos megkötésekkel lehet medvére vadászni, s még csak most készül a kormány korlátozni a vadászatot a szaporodási időszakra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.