Közélet

Hat és fél évet kapott a kecskeméti rabló

A férfi tavaly márciusban egy éjszaka leütötte, majd kifosztotta ittas áldozatát.

A korábban háromszor büntetett, szakképzettséggel nem rendelkező, alkalmi munkákból élő 37 éves vádlott 2009. március 30-án éjszaka egy – az eljárás során ismeretlenül maradt – személy társaságában sétált Kecskeméten a városközpont felé, amikor csatlakozott hozzájuk egy ittas férfi, a későbbi sértett, akit korábbról nem ismertek.

Útközben a vádlott és a sértett között szóváltás alakult ki. A vádlott ököllel, közepes erővel fejbe csapta áldozatát, aki a járdára zuhant, koponyáját a betonhoz csapta, és elveszítette az eszméletét. A vádlott elhagyta a helyszínt, majd néhány perc múlva visszatért, a még mindig eszméletlen férfi dzsekijéből eltulajdonított egy pénztárcát csaknem 20 ezer forinttal, és elvitte a leütött férfi mobiltelefonját is.

A sértetthez a járókelők hívták ki a mentőket, akik az áldozatot kórházba szállították, a rendőrök pedig a helyszín közelében elfogták a vádlottat. A sértett életveszélyes koponyatörést szenvedett, amely szakszerű orvosi kezelés nélkül a halálához vezethetett volna.

A Szegedi Ítélőtábla életveszélyt okozó testi sértés és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat csütörtökön, s döntött arról is, hogy a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélőtábla döntésével súlyosbította az első fokon eljáró bíróság öt év szabadságvesztést kiszabó ítéletét.

Komlóssy Éva tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette: a Bács megyei bíróság nem vette kellő súllyal figyelembe, hogy a vádlott korábban már két alkalommal is erőszakos bűncselekményért volt elítélve – egyszer rablás, egyszer pedig emberölés kísérlete miatt -, a személyiségére egyértelműen a törvények semmibe vétele, az azokkal történő szembehelyezkedés a jellemző. Így – a Szegedi Ítélőtábla megítélése szerint – az újabb büntetés célját csak hosszabb időtartamú szabadságvesztés kiszabásával lehet elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik