Közélet

Vádelemés a tömegmészárlásra készülő diák ügyében

A Fővárosi Főügyészség emberölés bűntettének előkészülete, súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt emelt vádat.

Az Eötvös Loránd Egyetem 22 éves hallgatója körülbelül másfél éve készült a tömeggyilkosságra: összesen 22 embert megölni, mert elmondása szerint minden élet egy szörnyű évét jelenti. Saját egyetemén vagy egy bevásárlóközpontban akart ölni, fegyvere is volt, amelyet engedéllyel tartott. Egy korábbi szakértő vélemény szerint személyiségzavaros emberről van szó, akinél fennáll a nyílt agresszió veszélye.

A vádirat szerint a fiatalember kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkezik, de személyisége gyerekkorától kezdődően fokozatosan torzult. A vele együtt élő édesanyját és nagymamáját rendszeresen bántotta, ami 2006 őszén nagyanyjánál súlyos egészségromláshoz vezetett. Agresszivitása kezdetben családi körben mutatkozott. A vádlottban először 2008 tavaszán, különböző iskolai mészárlások hírére merült fel, hogy fegyvert szerez, és több diákot megöl, aztán magával is végez. Részletes tervet dolgozott ki és már a megvalósításhoz is hozzákezdett: belépett egy sportegyesületbe és több külföldi lövészklubba, majd gázpisztolyt és gázálarcot vett. 9 milliméteres fegyveréhez tavaly szeptemberben jutott hozzá.

Amikor felmerült benne, hogy nem az egyetemen, valamelyik nagy bevásárlóközpontban akar lecsapni, több helyen is terepfelmérést is végzett. A rendőrséget végül csoporttársai értesítették, miután beszélgettek vele és látták blogbejegyzéseit.

A fiatalember augusztusig előzetes letartóztatásban volt, majd házi őrizetbe helyezte a bíróság, de ez csak néhány napig tartott, majd ismét előzetesbe került. A rendőrség a nyomozást lezárta, a Fővárosi Főügyészség pénteken azt a tájékoztatást adta, hogy vádat emelt a 22 ember meggyilkolására készülő fiatal ellen, emberölés bűntettének előkészülete, súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik