Közélet

Téves diagnózis miatt halt meg a kismama?

A 33 éves asszony öt nappal az után halt meg, hogy császármetszéssel egy 900 grammos koraszülött kisfiúnak adott életet.

M. Mónika 2009. december 16-án este, terhességének 28. hetében erős gyomortájéki fájdalmakra panaszkodott, ezért az ügyeletes orvos a Bajai Kórház sürgősségi betegellátó osztályára utalta, ahol a labor-, EKG-, koponya CT-, hasi ultrahang és egyéb vizsgálatok után nőgyógyászati konzíliumot hívtak össze. Ekkor azonban M. Mónika már 45 perce eszméletlen volt, ezért december 17-én hajnalban császármetszéssel világra segítették 900 grammos koraszülött fiát – írja a Népszabadság.

M. Mónika öt nappal később, december 22-én a kórházban meghalt. A halottvizsgálati bizonyítványban az áll: „terhességi toxicosis, mint alapbetegség szövődményeként kialakult agyvérzés okozta agyoedema”.

Mónika szülei úgy döntöttek, jogász segítségét kérik. Ábrahám László szegedi ügyvéd hétfőn foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A lap azt írja, a felkért igazságügyi szakértő is a kórházat okolja a történtekért. Ugyanis véleménye szerint a Bajai Kórház ügyeletes orvosának téves diagnózisa miatt csak három órával később tudták megállapítani a helyes diagnózist, ezen kívül a vizsgálatok során figyelmen kívül hagyták, hogy a beteg 28 hetes terhes és a vérnyomása tartósan extrém magas volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik