Közélet

Defibrillátort loptak el egy jászberényi iskolából

Egy korábbi tragédiát követően alig három hete kapta a Belvárosi Általános Iskola a helyi önkormányzattól a készüléket.

Nagyné Völgyi Hilda, az oktatási intézmény igazgatója elmondta, a vadonatúj, félautomata készüléket rendeltetésének megfelelően, hozzáférhető helyen, az iskola sportcsarnokának nevelői szobájában tartották. A kezelésével megbízott, korábban elsősegélynyújtó vizsgát is tett pedagógus állítása szerint pénteken még a helyén volt a berendezés, ám hétfőre nyoma veszett.

Az igazgató hozzátette: bár riasztóval is felszerelt az épület, az nem szólalt meg és nem találtak erőszakos behatolásra utaló nyomokat sem. Az elkövetők tehát valószínűleg kihasználták, hogy a csarnok nyilvános sporteseményeknek adott otthont a hétvégén – vélekedett.

Elmondta, hogy éppen hétfőn készült el az a kisméretű szekrény, amelyben tárolni szerették volna az önkormányzattól kapott, 600 ezer forintnál is drágább defibrillátort. Nagyné Völgyi Hilda szerint értetlenül és megdöbbenve állnak az eset előtt. Elképzelni sem tudják, kinek és miért lehetett szüksége egy ilyen sorszámozott és nyilvántartásban szereplő, speciális életmentő eszközre.

Kitért arra is, hogy intézményük alig három héttel ezelőtt különösen nagy örömmel és megnyugvással fogadta a fenntartó jászberényi önkormányzat anyagi támogatásával beszerzett defibrillátort. Ez év januárjában ugyanis éppen náluk állt meg a szíve testnevelés óra közben annak a hetedik osztályos diáknak, akit a mentőknek a helyszínen sikerült ugyan újraéleszteniük, ám néhány nappal később a kórházban elhunyt a gyermek.

A lopás kapcsán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hasonló eset még nem fordult elő a megyében. Pásztorné Kovács Ágnes hangsúlyozta: kollégái kiemelten kezelik az ügy felderítését és nagy erőkkel nyomoznak az ismeretlen tettesek után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik