Közélet

Összedolgoznak a kenőpénzért a román és a magyar határőrök

400 euróért körözött személyt is hajlandók átengedni a határon, a lejárt érvényességű iratok felett pedig száz euróért hunynak szemet - írta pénteken az Adevarul.

A legnagyobb példányszámú bukaresti újság pénteki elektronikus kiadásában beszámol arról, hogy a román hatóságok két román határőrt tartóztattak le, miután fény derült arra, hogy határátlépésre jogosulatlan személyeknek segítő “szállítóktól” kenőpénzt fogadtak el.

A román lap újságírói részletesen leírják azt a bűnügyet, amelynek felgöngyölítéséhez fedésben dolgozó román rendőrök járultak hozzá. Ők felvették a kapcsolatot az illegális határátlépésben segédkező “szállítókkal”, és többször is átlépték a határt kenőpénz segítségével Nagylaknál, valamint a Gyula-Varsánd és a Battonya-Tornya (Turnu) átkelőnél. Először június 17-én keltek át a határon törvénytelenül – írja a lap.

Az újság szerint az egyik “szállító” azt közölte a fedésben dolgozó rendőrökkel, mielőtt elindultak volna, hogy a román és a magyar határőröknek egyaránt kenőpénzt kell adniuk. A lejárt érvényességű személyes iratok esetében például 50 eurót kell adni a román határőrnek, 50 eurót pedig a magyarnak is.

A lap szerint a magyar határőrök nagyon óvatosak, és hagyják, hogy román kollégáik átvegyék a teljes összeget. “A magyarok ki se jönnek az őrbódéból, hagyják, hogy a román határrendőrök dolgozzanak a kenőpénzért, amit megfeleznek majd” – írja az Adevarul. A lap szerint a fedésben dolgozó rendőröknek csak “szállítók” segítségével sikerült átlépniük a határt törvénytelenül, amikor egyedül próbálkoztak, visszafordították őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik