Közélet

Megkezdődött a kitelepítés Dunaújvárosban

A részben üdülőterületen körülbelül 50 ház került veszélybe a partfal omlása miatt, ebből 25-ben élnek állandó lakosok.

25 ember döntött úgy eddig, hogy elköltözik, közülük 7 nem alszik ott, de napközben visszajár. Vannak, akik maguk gondoskodnak az elhelyezésükről, de az önkormányzat kollégiumi férőhelyeket, bérlakásokat is ajánlott fel. A kitelepítés jelenleg is folyamatban van.

20 ember nem hajlandó elhagyni az otthonát. Ezt a védelmi bizottság jóváhagyta, azzal a kikötéssel, hogy ha a helyzet súlyosbodik, akkor haladéktalanul megkezdik a kiürítést.

A terület felén üdülők vannak, a tulajdonosok közül sokat még nem tudtak elérni.

Cserna Gábor polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke sajtótájékoztatón elmondta: Dunaújváros talaja jellemzően lösz, és a 60-as években volt már egy nagymértékű partszakadás. Az állam bizonyos szakaszokon speciális védelmi rendszert épített ki, de a rekonstrukciós munkák folyamatosan is zajlanak, ezt az önkormányzat cége végzi. A polgármester hangsúlyozta: a nagymértékű csapadékos időjárás miatt alakult ki a vészhelyzet az Ivó u. – Barsi D. u. – Üdülő sor – Ágacska u. – Palánk sor által határolt területen. A héten már megkezdték a vízelvezető árkok tisztítását, mérik folyamatosan a talajmozgásokat, és forgalomkorlátozást vezettek be. A szakértők életveszélyesnek ítélik a partfalat, de azt nem lehet tudni, hogy mikor következhet be omlás. A kitelepítés hosszú távra szól.

Az életveszélyes partfalak magánterületen vannak. A Független Hírügynökség információja szerint az önkormányzat eddig nem talált olyan támogatási lehetőséget, amely magántulajdonra is igényelhető. Németh Tünde, az önkormányzat szóvivője elmondta: a közgyűlés még ebben a hónapban kiemelt napirenden tárgyalja, milyen pályázati lehetőséget lehet keresni a partfal helyreállításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik