Közélet

Halálos áldozatok a szüret után

Mustgázmérgezésben meghalt két idős ember Dávodon.

Egy 84 éves férfi és egy 80 éves nő meghalt a házuk pincéjében erjedő must által termelt szén-dioxidtól Dávodon vasárnap. A pincében egy 70 éves nő is mérgezést kapott, akit a mentők életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

A Magyar Tűzoltó Szövetség épp a napokban hívta fel a figyelmet: sokan ugyanis nem veszik komolyan, hogy a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet. Dobson Tibor szóvivő a szüret és a borkészítés szezonja előtt arra figyelmeztetett, hogy a must erjedése során olyan gáz is felszabadul, amely mérgező, színtelen, szagtalan, és nehezebb a levegőnél, ezért szinte észrevétlenül fejti ki hatását.

A mustgázmérgezés megelőzésének régi, bevált módszere, ha úgy megyünk le a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk, majd azt derékmagasságnál lejjebb elhelyezzük. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget, mert ott vélhetően mustgáz található.

A mustgázmérgezetteket elsősorban a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni, mert ha a bajba jutott segítségére siető ember lehajol és belélegzi a gázt, maga is áldozatul eshet – mondta Dobson Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik