Közélet

Halálbüntetést kaphat a norvég diáklány gyilkosa

Pekingben feladta magát az a 26 éves kínai férfi, akit Budapesten egy norvég lány meggyilkolásával gyanúsítanak.

Még nem értesítették a magyar hatóságokat arról, hogy feladta magát Pekingben az a kínai férfi, aki a gyanú szerint meggyilkolt egy 21 éves norvég diáklányt augusztus végén Budapesten. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központot még nem értesítették a kínai hatóságok. A magyar rendőrség a bűncselekménnyel kapcsolatban már korábban megkereste a kínai Interpolt is, de eddig nem érkezett válasz – fűzte hozzá.

A kínai külügyminisztérium szóvivője megerősítette az elfogás tényét azzal, hogy az ügyben a kínai hatóságok szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, de a gyanúsítottal szembeni eljárást – mivel a két ország között nincs kiadatási egyezmény – Kínában fogják lefolytatni, ott emelnek vádat ellene és ha bűnösnek találják, ott is ítélik el.

A magyar rendőrség a fiatal kínai férfit gyanúsítja annak a 21 éves norvég diáklánynak a meggyilkolásával, akinek holttestére augusztus 29-én találtak rá egy budapesti, VII. kerületi diákszálláson. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy nappal korábban több késszúrással megölte a lányt. A férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki, nevét és fényképét közzétették.

A férfi és áldozata évfolyamtársak voltak, és tanúk szerint közelebbi kapcsolatban álltak egymással. A férfi abban a kollégiumban lakott, amelyben a lány holttestét megtalálták. Sajtóinformációk szerint a lány holttestét néhány órával azután találták meg, hogy korábbi szerelme “beismerő vallomásnak beillő” üzenetet írt Facebook-adatlapján: “Nem akartalak bántani (…) Ha meghalok, remélem, újra találkozunk, és együtt leszünk”.

A norvég sajtó csütörtöki összeállításában az szerepel, hogy a Pernille Marie Thorsent – akit előző nap temettek el Oslóban – egy Csao által bérelt lakásban találták holtan, a testén több késszúrás nyomával. A norvég média úgy tudja, hogy a kínai rendőrség most tájékoztatást kér az eddigi nyomozati eredményekről magyar kollégáiktól és a norvág hatóságokkal is felvették a kapcsolatot. A norvég Dagbladet című lap internetes oldalán csütörtökön azt közölte, hogy Csao bevallotta tettét.

Kína egyetlen országgal sem kötött kiadatási egyezményt, az Interpolnak pedig 1984 óta tagja. Mivel Csao Fejt Kínában fogják bíróság elé állítani, a gyilkosságért az országban rendszerint kiszabott halálbüntetésre ítélhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik