Közélet

Még nem kap kártérítést a lúggal megitatott kismama

Az asszony állapota egyre rosszabb, a kórház azonban a várható műtétek kimenetelétől tenné függővé a kártérítést. A HM közben Szekeresre mutogat.

A Honvédkórház elutasította annak az asszonynak a kárigényét, akivel februárban savlekötő helyett maró folyadékot itattak szülés közben – számolt be róla az RTL Híradó. A nő állapota azóta egyre rosszabb, nyelőcsöve folyamatosan szűkül, gyomorszondán keresztül táplálkozik. 20 millió forintos kárigényének kifizetését azonban a kórház a várható műtétek kimenetelétől teszi függővé: szerintük amíg ki nem alakult a beteg végleges állapota, nem lehet megállapítani a nem vagyoni kárt. A kismama úgy döntött, bepereli a kórházat.

Közben a kórházat felügyelő Honvédelmi Minisztérium (HM) közölte, az osztályán történtekért az azt vezető orvos mindenkor felelős, de most az érintettség megállapítása Szekeres Imre mulasztása miatt nem volt lehetséges. A vizsgálat elrendelésének ugyanis meghatározott jogi keretei vannak, amelyeknek a határidejét nem tartotta be az MSZP honvédelmi minisztere – közölték.

A tárca közleménye szerint így formai hibák akadályozták meg az osztályvezető érdemi számonkérését, ezt megelőzően viszont két szakdolgozó felelősségre vonása megtörtént. Mindezzel együtt az intézmény elismeri a történtek miatti kártérítési jogalapot, sajnálja viszont, hogy a beteg képviselője nem tartotta magát a megállapodáshoz, egyoldalúan a nyilvánossághoz fordult és perrel fenyegetőzött – írják.

A belső vizsgálatok sem befolyásolták az egészségi károsodást szenvedett beteg és a Honvédkórház Állami Egészségügyi Központ kártérítési egyezségre vonatkozó tárgyalásait, illetve a gyógykezelésről szóló vállalásait, az intézmény részéről ezek a szándékok a beteg jogi képviselőjének nyilatkozatától függetlenül továbbra is fennállnak.

AJÁNLOTT LINK:

Maró lúgot kapott, kártérítést nem (videó) (RTL Klub)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik