Közélet

Hétfőn hozhatják haza Bánffy György holttestét

Már csak a hazaszállításhoz szükséges okmányokra várnak.

A család hozzájárulásával nyilatkozó Kaizinger Tibor, az athéni magyar nagykövetség konzulja pénteken elmondta: most már csak arra várnak, hogy olyan repülőjárat érkezzen a Görögországhoz tartozó szigetre, amelynek megfelelő kapacitása van a hazaszállításhoz.

Bár nagyon sok adminisztratív teendő van egy holttest külföldről való hazaszállításával, ebben az esetben nem volt különösebb fennakadás az ügyintézésben – mondta el a konzuli segítséget nyújtó magyar diplomata.

Szavai szerint ilyenkor egy külföldre is szállító helyi temetkezési vállalattal kell felvenni a kapcsolatot, s a holttest hazaszállításának költségét megfelelő esetekben a biztosító fizeti. Ami a szükséges okmányok, köztük az adott ország halotti anyakönyvi kivonatának kiállítását illeti, ez ügyben a családnak elsősorban a helyi hatóságokkal, például az illetékes kórházzal kell kapcsolatba lépnie, s feléjük kell eljárási díjakat fizetni. A konzuli hivatal csak a hitelesítéssel és a szükséges fordításokkal kapcsolatos feladatokat intézi.

Bánffy Györgyöt, aki közel négy évtizeden át, 1971 óta volt a József Attila Színház tagja, saját halottjának tekinti a budapesti teátrum, valamint a II. kerület önkormányzata is, mivel a színész a kerület díszpolgára volt. Temetéséről a család később tesz bejelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik