Közélet

Feljelentés az M1-esen meghalt rendőr ügyében

A fegyelmi vizsgálat megállapította, hogy nem zárható ki a büntetőjogi felelősség.

Telegdi Zsolt főtörzsőrmester augusztus 16-án szenvedett halálos balesetet az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Tatabánya előtt, a 62-es és a 63-as kilométer között.

Az ORFK közleménye szerint a főtörzsőrmester szolgálat közben bekövetkezett halálos balesetének előzményeit feltáró fegyelmi vizsgálat olyan megállapításokra jutott, amelyek alapján a fegyelmin kívül nem zárható ki a büntetőjogi felelősség sem, ezért Hatala József altábornagy, országos rendőrfőkapitány katonai bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tett a Budapesti Katonai Ügyészségen.

Az ORFK két nappal a balesetet követően azt közölte, hogy a halálos balesetet szenvedett rendőr motorjának műszaki állapotát is vizsgálják, mivel az elsődleges adatok alapján a baleset kialakulásában műszaki hiba is közrejátszhatott.

Emellett az országos rendőrfőkapitány fegyelmi vizsgálatot is elrendelt az ügyben, amely kitér a parancsnoki felelősség megállapítására is, mivel a gyanú szerint a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felületesen végezte el a belügyminiszter által május 31-én elrendelt járműszemlét. Több járművet nem vizsgáltak meg, ezek között volt az a motor is, amellyel Telegdi Zsolt életét vesztette.

Az ORFK pénteki közlése szerint “a rendőrség hatáskörébe tartozó nem büntetőjogi, hanem fegyelmi vizsgálat és eljárás jelenleg is tart, annak befejezése a jövő héten várható”.

Magyar György, az elhunyt rendőr családjának jogi képviselője pénteken azt mondta: a szakértői vizsgálat több hibát is feltárt; az elsődleges szakértői vizsgálat megállapította, hogy a rendőr nem lépte túl a megengedett sebességet, motorjának gumijai viszont rendkívül kopottak voltak, alacsony volt bennük a levegőnyomás, és a méretük sem volt megfelelő erre a járműtípusra. Ezen felül nem volt használatra alkalmas sem a rendőr bukósisakja, sem a ruházata.

Nem vitás, hogy szolgálati baleset történt, mert a rendőr szolgálati parancsra indult el – szögezte le az ügyvéd. Hozzátette: a család szeretne valamilyen jóvátételt, legfőképpen azért, mert az elhunyt rendőr egyik gyermeke egyéves, a másik pedig várhatóan ebben a hónapban jön világra, de már nem ismerheti meg az édesapját.

A főtörzsőrmester balesete után nem sokkal a 24 Óra című megyei lap – névtelen, de megbízhatónak nevezett forrásaira hivatkozva – azt írta: a tatai rendőr a baleset előtt jelentette elöljárójának, hogy motorkerékpárjának állapota és a kopott gumik miatt a parancs ellenére nem tud elmenni Budapestre. Ekkor azt az utasítást kapta, hogy menjenek be Tatabányára, és onnan autóval utazzanak a fővárosba. Járőrtársával az autópályán elindult a megyeszékhelyre, de a hirtelen kitörő viharban halálos balesetet szenvedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik