Közélet

Hét bankot rabolt ki a banki alkalmazott

A férfi éppen egy újabb bankfióknál végzett terepszemlét, mikor lecsaptak rá az elfogására szervezett figyelőszolgálatban részt vevő rendőrök a Kálvin téren.

Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta, hogy a rablási sorozat január 12-én indult. Az azt követő időszakban több hasonló támadás történt, a rendőrök összefüggéseket találtak, ezért akciót szerveztek a rabló elfogására.

Nyerges Béla rablási osztályvezető beszámolója szerint az első rablás január 12-én, Zuglóban egy takarékszövetkezeti fiókban történt. Ez még nem sikerült a férfinak, mert zsilip rendszerű, dupla ajtaja volt a fióknak, és a belső ajtó zárva volt. Ez azonban nem szegte kedvét a rablónak, három nap múlva a XIII. kerületben már sikeres akciót hajtott végre egy bankban. Február elején egy Andrássy úti bankot fosztott ki, majd valamiért két hónap szünetet tartott. Áprilisban azonban már az I. kerületben rabolt ki egy pénzintézetet. Azután májusban, júniusban és júliusban is sikeres rablásokat hajtott végre.

A férfi figyelt arra, hogy kis bankfiókokat támadjon meg, ahol nincs biztonsági őr vagy csak idősebb őr van, akiről feltehető, hogy nem fog ellenállást tanúsítani. Arra is ügyelt, hogy más-más időpontokban és egymástól távoli helyszíneken csapjon le, hogy minél nehezebb legyen összefüggéseket találni. Minden alkalommal csak 1-1 percet töltött a bankfiókokban, nem várta meg az időzáras széfek kinyitását, mindig csak a legközelebbi, legkönnyebben nyitható kasszából emelte ki a pénzt, általában kisebb címleteket. Így is minden helyről milliós nagyságrendű összegeket vitt el.

Az elfogására szervezett akcióban megfigyelték a bankokat és a személyleírás alapján végül szerdán a Kálvin téren sikerült lecsapni rá. Egy bankfiók bejáratától 10 méterre igazoltatták az őt felismerő akciósok. Nem akarta igazolni magát, hanem a zsebében lévő pisztoly felé nyúlt, mire a földre vitték és megbilincselték. A pisztolyról kiderült, hogy az éles fegyverre megtévesztésig hasonlító gáz-riasztó pisztoly.

Elfogása után két és fél órán keresztül egy szót sem volt hajlandó mondani, így egy ideig
azt sem tudták, ki ő valójában. Végül megszólalt és kiderült, hogy egy 50 éves férfiról van szó, aki egy Pest megyei településen lakik és Budapestre járt fel dolgozni, éppen egy bankban volt “komolyabb állása” – fogalmazott a rablási osztályvezető. Eddig soha nem volt dolga a rendőrséggel, nem volt büntetve. Azt azonban nem tudni, hogy mi vitte rá a rablásokra, mit csinált a pénzzel, mivel nem működik együtt a rendőrökkel. Az biztos, hogy olyan bankfiókot nem rabolt ki, amilyenben dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik