Közélet

Újra börtönben a vérfürdőre készülő egyetemista

S. Ábel azt tervezte, hogy 22 embert lelő Budapesten.

A bíróság a honlapján olvasható közlemény szerint a keddi tanácsülésén úgy döntött, hogy meghosszabbítja S. Ábel emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmények miatt elrendelt előzetes letartóztatását. Ezzel megváltoztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság múlt szerdai döntését, melyben megszüntették a gyanúsított előzetes letartóztatását és egyúttal elrendelték házi őrizetét.

A Fővárosi Bíróság közleményében a döntés módosítását azzal indokolta: “a gyanúsításban szereplő bűncselekmények tárgyi súlya, a gyanúsított személyi körülményei, valamint korábbi erőszakos magatartása a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását indokolják”. Ezek alapján szerintük a kerületi bíróság tévedett, amikor a gyanúsított előzetes letartóztatását nem találták megalapozottnak.

S. Ábel előzetes letartóztatását 2010. február 13-án rendelte el a Pesti Központi Kerületi Bíróság, annak határidejét két alkalommal hosszabbították meg. A legutóbb május 12-én döntöttek arról, hogy ezt a kényszerintézkedést augusztus 13-ig fenntartják. A döntést a Fővárosi Bíróság másodfokon helybenhagyta. Ezt követően a Budai Központi Kerületi Bíróság múlt szerdai végzésében megszüntette S. Ábel előzetes letartóztatását, egyúttal elrendelték a gyanúsított házi őrizetét. Ez ellen az ügyész fellebbezett.

A 22 éves fiatalember, aki sportlövőként egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyver tulajdonosa volt, azt tervezte, hogy egy fővárosi bevásárlóközpontban vagy saját egyetemén válogatás nélkül huszonkét embert kivégez, és erre a “mészárlásra” tudatosan több mint másfél éve készült.

Az elmeszakértő által már megvizsgált fiatal “személyiségzavaros”. Az elfogása után részletes beismerő vallomást tett szándékáról, így elismerte, hogy “beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt”, és e célból iratkozott be egy sportlövő klubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik