Közélet

Több száz millió forintot csaltak ki bankoktól

Pénzügyi bűnszervezetet leplezett le a rendőrség Bács-Kiskun megyében.

Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének tájékoztatása szerint a főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya egy kiskunfélegyházai pénzintézet feljelentése nyomán, 2008. április 25-én rendelt el nyomozást különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Az eljárás során kiderült: egy cégcsoport több budapesti, illetve Bács-Kiskun megyei pénzintézetnél faktor-, hitel- és kölcsönszerződéseket kötött, melyekhez valótlan tartalmú számlákat, szerződéseket, letéti vagy APEH-igazolásokat használt fel. A felvett hiteleket, kölcsönöket nem fizették vissza. E kötelezettségük alól oly módon próbáltak kibújni, hogy egyes – ilyen célból alapított – gazdasági társaságaikat vagyontalan embereknek adták el.

A bűnszervezet irányítója ismerőseit, alkalmazottjait bízta meg gazdasági társaságok alapításával, s azokban kizárólag az ő utasításai szerint hajtottak végre feladatokat. Egyes gyanúsítottak a cégek értékesítésében vagy valótlan tartalmú, illetve hamisított igazolások, szerződések beszerzésében működtek közre, gyakran oly módon, hogy a teljes bűncselekmény részleteit nem is ismerték.

A bűnszervezet által okozott kár értéke összességében 411 millió forint, ám a nyomozás idején további 164 millió forint megszerzése is folyamatban volt – – hangsúlyozta Nyíkos Tamás.

Az ügyben jelenleg két gyanúsított van előzetes letartóztatásban, korábban pedig további öt gyanúsított volt hosszabb-rövidebb ideig valamilyen kényszerintézkedés hatálya alatt.

A nyomozati anyagot a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az iratismertetéseket követően 38 gyanúsítottra vonatkozó vádemelési javaslattal küldte meg a megyei főügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik