Közélet

Házi őrizetbe kerül a vérfürdőre készülő egyetemista

Megszüntette S. Ábel előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön arról tájékoztatott, hogy azért döntöttek a házi őrizet elrendelése mellett, mert S. Ábel személyiségzavara miatt fennáll az agresszió veszélye, valamint megkísérelné magát kivonni az eljárás alól. A szökés, elrejtőzés veszélyét csökkenti, de nem szünteti meg az eddig előzetes letartóztatásban töltött idő és a betegsége, az előkészített emberölés végrehajtásának veszélye fennáll – olvasható a közleményben.

A végzés nem jogerős.

A 22 éves fiatalember, aki sportlövőként egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyver tulajdonosa volt, azt tervezte, hogy egy fővárosi bevásárlóközpontban vagy saját egyetemén válogatás nélkül huszonkét embert kivégez, és erre a “mészárlásra” tudatosan több mint másfél éve készült.

Különböző honlapokon az 1990-es évek elejétől Európában és az Egyesült Államokban történt iskolai lövöldözéseket tanulmányozta, saját honlapján pedig egy már általa elkövetett merényletről írt verset, amelyben indítékát is megnevezi, illetve tudatja, hogy a mészárlást követően nem néz a hatóságok szemébe, öngyilkos lesz.

Az elmeszakértő által már megvizsgált fiatal “személyiségzavaros”. Az elfogása után részletes beismerő vallomást tett szándékáról, így elismerte, hogy “beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt”, és e célból iratkozott be egy sportlövő klubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik