Közélet

Trafóból lopták a színesfémet

Csaknem egy tonna színesfémhulladékot találtak a vám- és pénzügyőrség munkatársai Kaposváron egy lengyel rendszámú tehergépkocsiban.

A vörösrézből készült tekercsek maradványai feltehetőleg transzformátorokból származnak. Az ellenőrzés során a tehergépkocsi rakományából 943 kilogrammnyi, közép- és kisfeszültségű transzformátorokból származó vörösréz tekercsnek a maradványai kerültek elő. Az illetékes áramszolgáltató szakemberei szerint a színesfémhulladék feltehetőleg több mint tíz transzformátorból származik.

A megtalált fémhulladék értéke az előzetes becslés szerint körülbelül 1,3 millió forint, azonban a megrongált transzformátorok pótlásának költsége meghaladja a 20 millió forintot. Az áramszolgáltató közlése szerint idén a transzformátorok rongálásával és az azokból történő színesfémlopással okozott kár a több százmillió forintot is meghaladja.

A VPOP közleményében beszámol egy hasonló felderítésről is, amely Szegeden történt, ahol a pénzügyőrök a rendőrséggel közösen bejelentés alapján ellenőrzést tartottak egy lakóingatlanon, ahol 4,5 tonna vegyes fémhulladékra bukkantak. A vámhatóság a csaknem félmillió forint értékű fémhulladékot lefoglalta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik