Közélet

Berlusconi gyilkosságra adott utasítást?

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek érdekében állhatott két, a maffia ellen vizsgálódó bíró megölése a 90-es évek elején.

A politika legfelsőbb szintjéig kúsznak a maffia szálai Olaszországban. Egy most megjelent könyv szerzője szerint az elmúlt évtizedekben sorra történtek politikai megrendelésre elkövetett gyilkosságok, a bűnszervezetek pedig nem egyszer Berlusconi köreitől kapták az utasításokat.

Attilio Bolzoni nemrég megjelent könyve a politikával szövetségre lépő maffiáról szól. Giovanni Falconét és Paolo Borsellinót 1992-ben, alig két hónap leforgása alatt végezték ki pokolgépes támadásokkal. A két bíró komoly csapást mért a szervezett bűnözésre, de további vizsgálódásuk az akkor hatalmon lévő kereszténydemokrata párt vezetőit is negatívan érintette volna, ezért kellett meghalniuk.

Bolzoni volt maffiózókkal készített interjúkra alapozza állításait. Alanyai azt állítják, hogy az utasításokat az olasz titkosszolgálat adta a maffiának és ők nevezték meg, hogy mely bírókat és rendőröket kell „eltenni láb alól”. Egyikük arról is beszámolt, hogy amikor a Borsellino életét kioltó bombát elrejtette, vele volt a titkosszolgálat egyik embere.

Ráadásul a gyilkosságok egy éppen akkor formálódó pártnak, az 1994-ben megalapított Forza Italia előretörésének is kedveztek. Mint ismert, ez Silvio Berlusconi pártja. Bolzoni szerint Berlusconi és a maffia között az a Marcello Dell’Utri jelentette az összeköttetést, akit korábban hét évre ítéltek maffiával való együttműködés miatt. Dell’Utri Berlusconi személyes jóbarátja és bizalmasa. A szerző állításait egyelőre nem kommentálta az olasz miniszterelnöki hivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik