Közélet

Eloltották a királyszentistváni tüzet

Több órán át tartó munkával csütörtökön estére megfékezték a lángokat a kigyulladt hulladékkezelő telepen.

A kárt egyelőre megbecsülni nem lehet, a felmérése tart, s megkezdték a tűz körülményeinek kivizsgálását is – mondta Bakos György, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtófőnöke. Közlése szerint a veszélyes hulladékokat – szerves oldószereket – tartalmazó hordók a rendkívüli hőségtől robbanhattak be.

Bakos György hangsúlyozta: mindvégig mérték – és több helyen is egyszerre – a levegő gázkoncentrációját. Elmondta: előfordult, hogy elérte a határértéket a levegőbe került gázok, veszélyes anyagok szintje. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gázkoncentráció döntően alatta maradt a határértéknek, sőt az oltás előre haladtával erősen csökkent, ezért a lakosságot nem kellett kitelepíteni.

Elmondta: arra azonban felhívták a királyszentisvániak és a balatonfűzfőiek figyelmét, hogy lehetőleg maradjanak a lakásaikban és zárják be az ajtókat, ablakokat.

A sajtófőnök szerint a tűz helyszínén még ügyeletet tartanak – éjszaka is – és figyelnek arra, nehogy újra lángra kaphasson valamilyen veszélyes vegyi anyag.

A nagy kiterjedésű tűz oltásánál 10 egység, mintegy 40 tűzoltó dolgozott; a legmagasabb, 5-ös fokozatú riasztásra érkeztek Királyszentistvánra veszprémi, székesfehérvári, siófoki, pétfürdői és balatonfűzfői tűzoltók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik