Közélet

Vízkorlátozás a hőségben Fehérgyarmat környékén

Van már víz Fehérgyarmaton, ahol kedden kora délelőtt felrobbant a víztorony. A detonációt valószínűleg metángáz okozta.

A torony által ellátott, további három településen (Kömörő, Mánd, Penyige) is megoldották a szolgáltatást, de egyúttal részleges vízkorlátozást vezettek be mindenütt: kertet öntözni, kocsit mosni nem szabad a vezetékes vízzel.

Nem sokkal a robbanás előtt három biciklis haladt el a torony mellett vezető, régi penyigei úton. Egyikük elmondta: morajlásra lettek figyelmesek, és annyit láttak, hogy dagadni kezd a hidroglóbusz.

A 40 méter magas, ezer köbméteres tartányban 700-800 köbméter víz lehetett a robbanás előtt. A robbanás erejére jellemző, hogy a víztoronyban lévő betonlépcsőt a detonáció a létesítménytől negyven méterre, a köves útra repítette – tájékoztatott Csepely Zsigmond katasztrófavédelmi alezredes.

Megkezdődött a torony megmaradt részének statikai vizsgálata, de úgy tűnik, újat kell építeni, délutánra összehívták a védelmi bizottságot.

Néhány helyen még nincs áram, mert a szolgáltató cseréli a villanyoszlopokat, és a leszakadt vezetékeket is ki kell javítani.

A rendőrség közveszély-okozás gyanújával nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik