Közélet

Megszorult hitelesektől csalták ki autóikat

A bűnözői csoport a banki tartozás átvállalását és a lízingelt gépkocsik értékesítését ígérte, ám valójában semmilyen ehhez szükséges engedéllyel nem rendelkeztek.

A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy K. B. és társa, B. R. több a törlesztésben megszorult személyt károsított meg, csalt ki tőlük lízingelt gépkocsit. Az autót egy általuk Szatmári Attila néven ismert embernek adták tovább, akiről elfogása után kiderült, hogy még bűntársai előtt is álnevet használt.

A gyanúsítottak hasonló bűncselekményeket követhettek el országszerte, a rendőrség információi szerint a kiterjedt csalássorozat tizennégy megyét érint, a kicsalt gépkocsik száma meghaladhatja a százat is.

Szendrődi Barnabás Körmend rendőrkapitánya elmondta, hogy 26 ügyben indult nyomozás, hét körözött gépkocsit már sikerült felkutatniuk és lefoglalniuk. Eddig öt embert gyanúsítottak meg a csalásokkal összefüggésben, hárman közülük előzetes letartóztatásban vannak, ketten szabadlábon védekeznek.

Az elkövetés módjára jellemző, hogy a gyanúsítottak igyekeztek a bajba jutott adósok bizalmába férkőzni. Egy felszámolás alatt álló cég bélyegzőjét felhasználva szabályosnak látszó szerződést kötöttek velük, amelyeket tanúkkal is aláírattak, ám egyetlen esetben sem történt meg a banknál a hitel tényleges átvállalása, az autókat azonban tovább értékesítették. Így a törlesztéseket, a lízingdíjakat továbbra is az adósoktól követelik a pénzintézetek – mondta a rendőrkapitány.

Mint hangsúlyozta: azok sem lehetnek nyugodtak, akik kedvező összegért gépkocsihoz jutottak, esetleg ilyen autót használnak, ha ugyanis a körözött járműveket megtalálja a rendőrség, azt lefoglalják tőlük, így ők is károsultakká válhatnak, ezért az ő jelentkezésüket is várják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik