Közélet

Hamis keksz és antik műtárgyak a vámosok markában

Két, egyenként többmilliós fogást könyvelhettek el a vámosok: Ferihegyen antik műtárgyakat, egy tehervonaton pedig hamis édességet foglaltak le szerdán.

A pénzügyőrök mindkét esetben eljárást indítottak – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

A Ferihegyi Repülőtéren egy brit férfi akart felszállni egy Manchesterbe tartó járatra, amikor a vámosok ellenőrizték. A csomagjából hat darab, antik jellegű, ezüstnek látszó zománcozott edény került elő. Felmerült a gyanú, hogy azok a kulturális javak körébe tartoznak, ezt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakvéleménye igazolta is. A műtárgyak kivitele így engedélyhez kötött, a külföldinek azonban nem voltak meg a szükséges papírjai. A kétmillió forintot érő muzeális edényeket a vámosok lefoglalták, az utas ellen pedig eljárást indítottak kulturális javakkal való visszaélés miatt.

Nem ez volt az egyetlen fogásuk a vámosoknak szerdán. A pénzügyőrök ugyanis egy Törökországból Németországba tartó tehervonatot vizsgáltak át, amikor az egyik vagonban egy csomagban 72 ezer darab, különféle kekszet találtak. Kiderült, hogy azok hamisítványok. A vámosok így a 20 milliót érő édességszállítmányt lefoglalták és áru hamis megjelölése miatt eljárást indítottak egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik