Közélet

Több mint 100 milliós drogfogás három hét alatt

Két vietnami állampolgár, két magyar drogfutár és egy egyetemista is rendőrkézre került a fővárosban.

Ródler Norbert őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője elmondta: a XVI. kerületben, egy háromszintes családi házban 500 töves marihuána-ültetvényt találtak, amelyet vietnamiak üzemeltettek. Mint hozzátette, úgy tűnik, a korábbiakkal ellentétben – amikor az egész lakást átalakították – mostanában “meghagynak” egy lakószintet, hogy a ház kívülről lakottnak tűnjön és a tulajdonos, akitől bérlik a házat, lássa, a ház lakott. A pinceszint és az emelet azonban ültetvénynek volt berendezve, s ott nagyon jó minőségű, egy “szürettel” 50 kilogramm anyagot adó ültetvényt találtak a rendőrök.

Ródler Norbert közlése szerint egyre több magyar is próbálkozik a marihuána termesztésével: a IV. kerületi kapitánysághoz a múlt héten érkezett bejelentés arról, hogy egy bérelt csarnokból kannabisz szagát érzi a többi bérlő. A rendőrök egy 170 töves ültetvényt találtak, amely viszonylag gyenge minőségű, beteges és károkozókkal fertőzött volt. Találtak egy bérleti szerződést is, amely szerint a csarnokot egy hajléktalan férfi irataival bérelték ki.

A rendőrség megfigyelte a csarnokot, és másnap megjelent a bérlő, egy 28 éves egyetemista férfi, aki a rendőrök láttán megpróbált elszökni, de néhány utcányira elfogták. Kiderült: decemberben bérelte ki a csarnokot a hajléktalan férfi irataival, akinek fizetett a papírokért. A hamis adatokkal egy postafiókot is létrehozott, hogy tartani tudja a kapcsolatot a csarnok tulajdonosával.

Az őrnagy beszámolt egy harmadik felderítésről is: szombaton a járőrök ellenőriztek egy autót, amelyet egy vietnami férfi vezetett. Feltűnt a rendőröknek, hogy a 30 év körüli férfi egy 50 évesnél is idősebb vietnami férfi nevére kiállított igazolvánnyal igazolta magát. A rendőrök átvizsgálták a járművet, és 5 kilogramm marihuánát találtak egy áruházlánc zöld táskájába rejtve.

Ródler Norbert elmondta, hogy más jellegű kábítószereket is találtak az elmúlt három hétben. Múlt kedden a Keleti pályaudvar területén fogtak el egy 44 éves nőt, aki vonattal jött Amszterdamból. Ő egy reklámszatyorban hozott magával 5 ezer ecstasy tablettát, 100 gramm kokaint és 1 kilogramm amfetamint.

Szombaton pedig – szintén a Keleti pályaudvaron – egy 23 éves magyar nő guruló, duplafalú bőröndjében találtak 3 kilogramm heroint. Ez utóbbi eset érdekessége – jegyezte meg az őrnagy – hogy ez a fajta kábítószer általában keletről, törökök, albánok közvetítésével érkezik, nem Nyugat-Európából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik