Közélet

Hét évre ítélték a halott nagymamájával együtt élő férfit

Az unoka hónapokig felvette az idős nő nyugdíját.

Nem jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtotta a Baranya Megyei Bíróság szerdán azt a férfit, aki nem hívott orvost magatehetetlen nagymamájához, majd miután az idős nő meghalt, felvette az elhunyt nyugdíját és életjáradékát. A bíróság Kovács Attila vezette tanácsa M. Lászlót emberölésben és csalásban mondta ki bűnösnek. Előbbit a vádlott azon mulasztásával követte el, hogy nem hívott orvost ágyban fekvő, magatehetetlen hozzátartozójához, utóbbi pedig azért róható terhére, mert elfogásáig felvette az elhunyt nagymamájának nyugdíját és életjáradékát.

A vádlottat hét évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, 600 ezer forint vagyonelkobzást rendeltek el vele szemben, és kötelezték a mintegy 300 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A férfi a történtek után élte mindennapi életét. A nagymama nyugdíját 2009 januárjától felvette, tévézett is a halott mellett. Arra számított, hogy az elhunyt csontjai idővel elporladnak, s a maradványokat majd apránként elviszi otthonról.

A mumifikálódó test csak a tél végével, a hőmérséklet emelkedésével kezdte zavarni, amikor a kellemetlen szagokat már légfrissítőkkel sem sikerült elűznie.

Az esetre tavaly augusztus 26-án derült fény, amikor a rendőrök egy körözött személyt kerestek a városrészben, és elmentek a vele kapcsolatban álló asszony lakásához, hogy információt szerezzenek tartózkodási helyéről. A rendőröknek az unoka nyitott ajtót, azt hazudta, nagymamája sétálni ment. Ezt a szomszédok azzal cáfolták, hogy a nőt az előző év decembere óta nem látták.

A rendőrök ezután visszamentek a lakásba, ahol paplanok alatt megtalálták a holttestet, az unoka ellen pedig eljárást indítottak.

Az ügyész súlyosításért, vádlott és védője felmentésért, illetve a minősítés megváltoztatásáért, valamint enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik