Közélet

HIV-per: felmentette a bíróság a vádlottat

A bíró indoklása szerint az influenzások ellen sem indítanak büntetőeljárást, ha közösségbe mennek.

Bizonyítottság hiányában felmentette a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) kedden azt a férfit, akit az ügyészség azzal vádolt meg, hogy HIV-vírussal fertőzte meg volt feleségét és volt barátnőjét. A bíróság álláspontja szerint nincs olyan kétséget kizáróan bizonyított tény, amely a vádlott terhére lenne róható. A bíró indoklásában arra is kitért, hogy más, nem nemi úton fertőző betegség, például cseppfertőzés, influenza esetén sem indítanak büntetőeljárást a hatóságok az ellen, aki – bár tudja, hogy beteg – közösségbe megy.

Lichy József, a vádlott védője a tárgyalást követően újságíróknak azt mondta: az tény, hogy a két sértett megfertőződött, de a nem jogerős döntés szerint nem vált bizonyítottá, hogy a sértettek a vádlottól kapták el a vírust, vagy valaki mástól. A védői álláspont szerint nem a férfi fertőzött, s mint az ügyvéd fogalmazott: az ügy bizonyítottsági zsákutcába futott.

A BKKB kedden kihirdetett elsőfokú döntése ellen az ügyészség képviselője a bűnösség megállapításáért fellebbezett, így a per a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik