Közélet

Elzárt települések a Hernád, a Sajó és a Bódva mentén

Bár két napja nem esett eső Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ennek ellenére az árvíz továbbra is több települést tart fogságában, és igen sok út járhatatlan a térségben.

Továbbra is megközelíthetetlen személykocsival Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Tornabarakony. Sok településre az árvízi védekezés miatt csak a helybélieket engedik be.

Még most sem lehet közlekedni Miskolc határában a 3-as út és az M30-as autópálya csomópontjában. Továbbra is kérik mindazokat, hogy akiknek nem fontos, ne hagyják el Miskolcot észak, illetve kelet felé, az egyetlen – Kistokaj-Sajópetri-Sajólád-Alsózsolca – terelőút rendkívül zsúfolt, az árvízi védekezők konvojai is csak erre tudnak haladni.

A 37-es út csak a gesztelyi körforgalomtól járható Sátoraljaújhely irányába. Lezárták a 27-es utat Szendrő és Edelény között, illetve Edelény belterületén. Tucatnyinál is több alsóbbrendű út járhatatlan.

Hernádcecén egy rendőr könnyebben megsérült, amikor egy munkagép kanala eltalálta a hasát.

Ónod tartja magát, a településen sok százan megfeszítve dolgoznak, homokzsákok ezreivel erősítik, magasítják a töltést. A település közelében folyik össze a Hernád a Sajóval, minden korábbinál nagyobb már a víz, és még nagyobb lesz. A faluba Sajópetri felől már nem lehet bejutni, Muhi felől, ha nehezen is, még igen. Sok utcában áll a víz, de a nagy áradást megfogták.

A község alkalmi, nem hivatalos vízmércéje már most 33 centiméterrel magasabb vizet mutat, mind a két héttel ezelőtti, szintén nagy árvíz idején, és még mindig jön a víz. Több százan védekeznek, helybéliek, vízügyesek, önkéntesek, vám- és pénzügyőrök. Róluk az önkormányzati képviselő különösen elismerően szólt: vasárnapra virradóra emberfeletti munkát végeztek, nélkülük víz alatt lenne a település jó része.

Óránként négy centit emelkedett a víz, és bár a laikus számára ez nem tűnik soknak, ezt a víztömeget 880 méter hosszban kellett megfogni. Jelenleg nincs közvetlen veszély Ónodon, de a víz még nem tetőzött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik