Közélet

Megrongálták a Trianon-emlékművet

A márványtáblát péntekre virradóra ismeretlenek vörös festékkel áthúzták.

Riz Levente XVII. kerületi polgármester, fideszes országgyűlési képviselő az ügyben rendőrségi feljelentést tett és intézkedett arról, hogy a péntek este kezdődő önkormányzati megemlékezés kezdetére állítsák helyre az 2007-ben emelt emlékművet.

Az emlékhelyet 1937. november 7-én avatták fel a rákoskeresztúri Népkertben, de a márványtáblát 1948-ban leverték, helyére 1848-as emléktáblát tettek. Az önkormányzat három évvel ezelőtt döntött arról, hogy helyreállítja az ereklyés országzászlót.

Az emlékmű márványtábláján napsugarak övezik Nagy-Magyarországot, benne az “Így volt, így lesz” felirat olvasható, a dombormű felett pedig a “Hiszek”! szó látható. A rákoskeresztúri Országzászló Budapest első, máig egyetlen, közterületen található Trianon-emlékműve.

Az Országgyűlés hétfőn a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés 90 évvel ezelőtti aláírásának a napját. Pénteken országszerte megemlékezéseket rendeznek, az országgyűlési képviselők parlamenti emlékülést tartanak, majd misén vesznek részt a Szent István-bazilikában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik