Közélet

Felmentetné ügyvédje a szökésben levő Magyar Róbertet

Bizonyítottság hiányában valamennyi vádpontban felmentést kért a "fekete sereg" vád szerinti vezetőjére a védő.

Az ügyvéd perbeszédét azzal kezdte, nem mehet el szó nélkül amellett, hogy a sajtó az ügy kipattanásának kezdetétől olyan kifejezéseket használt a vádlottakkal kapcsolatban, mint a “fekete sereg”, védencével kapcsolatban pedig, hogy “maffiavezető”. Hozzátette: ezek a hangulatkeltő szavak hozzájárultak a közvélemény befolyásolásához és úgy fogalmazott: bízik a bíróság objektív értékelésében.

Az ügyész korábban a bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet és más – többi között zsarolás, csalás, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés – bűncselekmények miatt indult ügyben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kért Magyar Róbertre.

Romhányné Gugi Rita, Magyar Róbert kirendelt védője az alvilágban Ragyás Tóniként ismertté vált H. Antal megölésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes vallomások szerint nem adott Magyar Róbert sem pénzt, sem megbízást a sértett megölésére, míg más vallomások szerint egy megaláztatás miatt a férfi megleckéztetéséről, de semmiképpen sem a megöléséről volt szó. Azzal érvelt, hogy a vádhatóság ráadásul nem támasztotta alá bizonyítékokkal, hogy valóban Magyar Róbert lett volna a gyilkosság felbujtója, ezért ez alól a vádpont alól bizonyítottság hiányában történő felmentést kért.

Védőbeszédében az ügyvéd valamennyi, Magyar Róbertet érintő vádpontban bizonyítottság hiányára hivatkozott, továbbá a bűnszervezet meglétét sem találta megállapíthatónak. Szerinte a vádhatóság képviselője csak néhány vádlott ellentmondásos vallomásából kiragadott részletekkel támaszja alá a vádat, de más objektív bizonyítékokat nem sorolt fel, azok nem nyertek bizonyítást. Úgy érvelt továbbá, hogy védence az eljárásban következetesen tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

Magyar Róbertnek néhány hete van kirendelt ügyvédje, korábban meghatalmazás alapján egy másik ügyvéd látta el védelmét, akinek sajtóban tett nyilatkozata miatt az akkori igazságügy-miniszter a Borsod Megyei Ügyvédi Kamarához és a Magyar Ügyvédi Kamarához fordult. Forgács Imre akkor azt mondta: egy európai jogállamban megengedhetetlen, méltatlan a jogászi hivatáshoz és a magyar ügyvédi kar tekintélyének is árt, ha egy ügyvéd bujkálásra, jogsértésre biztatja ügyfelét.

Magyar Róbert a három évig tartó előzetes letartóztatását követő házi őrizetből vélhetően január 16-án szökött meg, azóta ismeretlen helyen tartózkodik. A vádlott házi őrizetének ellenőrzésénél több rendőr mulasztását is megállapította az a rendőrségi belső vizsgálat, amelyet a vádlott eltűnése után rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya.

A per a többi vádlott védőjének perbeszédével folytatódik a nap folyamán, de tekintettel arra, hogy a pernek 30 vádlottja van, erre a célra több határnapot is kitűzött a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik