Közélet

Éjszakai dráma a Balatonon – egy család kisgyermekkel a viharban

A viharos erejű szél miatt éjjel két vitorlást kellett kimenteni a Balatonról. Az öt órán át tartó mentésben egy vízirendőrhajó is bajba került.

Szombaton éjszaka 23 óra körül sikerült a vízimentőknek partra húzniuk azt a kisvitorlást, amelynek sodródásáról 18 óra után nem sokkal érkezett bejelentés. A hajón lévő három felnőttnek és egy gyereknek – akiket Tihanynál mentők vártak – az ijedtségen kívül nem esett bajuk.

Szombaton helyenként 90-100 kilométer/órás szél fújt a Balatonon, a levegő hőmérséklete 10 fok alá esett, és a 16-17 fokos víz is hűlni kezdett. Délelőtt még megtartották a balatonfüredi hagyományos, szezonnyitó és vitorlabontó ünnepséget, ahol aztán éppen a díszvendég hajó és rajta utazó Schmitt Pál – az Országgyűlés frissen megválasztott fideszes elnöke – előtt kellett éppen kimenteniük a vízirendőröknek két, a vitorlásról vízbe esett személyt, de nagyobb baj nem esett.

Szombat délután a fokozódó viharban és esőben két felelőtlen vitorlázó csapat is akadt, amely kiment a vízre, s aztán mentésre szorult. Az egyik, Balatonfüred közelében bajba került hajón sikerült hamar segíteniük a vízrendőröknek.

A másik, Csopak közelében árbóctörés és motorhibásodás miatt elsodródott kisvitorlás mentése azonban igen nehéznek bizonyult. A mentést megkezdő rendőrmotoros műszaki hibás lett is, így hamarosan a rajta lévő vízirendőrökkel együtt maga is mentésre szorult. A helyzet megoldására egy újabb rendőrhajót küldtek, és a vízimentők Rupert nevű nagyhajóját is bevetették – számolt be a helyi rendőrkapitány, aki szerint “elképesztő felelőtlenség volt a bajba jutott budapesti családtól, hogy kihajóztak a vészjósló előrejelzések és a közelgő vihar ellenére, kockáztatva egy 12 éves gyerek életét is”.

A kérdőre vont család azzal védekezett, hogy még jó idő volt, amikor elindultak. A család egyik férfi tagja a közelmúltban szerezte meg a vitorlás engedélyét, és a frissen szerzett tudásával, valamint egy bérelt hajóval vitte vízre a fiát, a feleségét és az édesapját a feltámadó viharban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik