Közélet

Árvíz – Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Sajón, elsőfok a Tarnán

Az Országos Vízjelző Szolgálat csapadékmodellre készített előrejelzése alapján a következő napokban területi átlagban nagyon jelentős, akár hatvan milliméternyi csapadék is hullhat.

Ez az eső a Sajó, a Bódva, a Hernád és a Bodrog vízrendszerében tartósan magas, harmadfokot meghaladó vízszinttel járhat. Az igazgatóság megkezdte a felkészülést egy esetleges nagy mennyiségű csapadék által kialakuló árhullám elleni védekezésre.

Pénteken napközben a Sajó vízrendszere fölött zivatargócok vonultak át, amelyek leginkább a Rima és a Balog-patak vízgyűjtő területét érintették. Szintén zivatar vonult át a Bódva vízgyűjtője fölött. Hídvégardóban pénteken 15.00 óráig 20,3 milliméternyi csapadék hullott. A zivatar tovább vonult a Bódva külföldi vízgyűjtője fölé. Ez a folyó az említett településnél péntek éjjel tetőzhet 250 centiméter körüli értékkel.

A Sajó várhatóan 335 centiméterrel tetőzik szombatra virradóra. Itt az eddig mért legnagyobb vízállás 400 centiméteres volt.

A hétvégén ciklon ér a Kárpát-medence fölé, amelynek hatására sokfelé kell jelentős mennyiségű csapadékra számítani. Szombaton és vasárnap elsősorban a nyugati és a középső területeken haladhatja meg a területi átlag a 30 milliméternyi esőt. A ciklon csak lassan helyeződik kelet, északkelet felé, még a jövő hét első felében is sokfelé valószínű újabb csapadék. A ciklon összességében szombattól keddig tartó időszaka alatt, területi átlagban általában 30-60 milliméteres csapadékmennyiséget okozhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik