Közélet

Többmilliós festményeket akartak kicsempészni Ferihegyen

Több festményt - köztük vélhetően egy Benczúr Gyula-portrét - és egy Károli-bibliát foglaltak le a vámosok külföldiektől Ferihegyen.

Az olasz, az amerikai és az orosz állampolgár ellen kulturális javakkal való visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt indítottak eljárást – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

A VPOP közleménye szerint a Ferihegyen működő Utasbiztonsági Szolgálattal együttműködve több esetben találtak az utasok poggyászaiban olyan műtárgyakat, melyeknek az országból való kiviteléhez nem volt meg a szükséges engedély.

A pénzügyőrök egy olasz állampolgár táskájában három festményt találtak. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint a képek a 19. század végén, illetve a 20. század elején készültek. A szakértői vélemény szerint a festmények együttes értéke több millió forint is lehet. Az alkotások közül a legmagasabb értéket egy férfiportré képviseli, melyen az alábbi felirat található: “Benczúr Gy. 1873”.

Egy másik esetben egy orosz állampolgár két olyan festményt vitt a táskájában, amelyek a szakértői vélemény szerint ugyancsak a kulturális javak körébe tartoznak.

Egy amerikai állampolgár ellenőrzése során egy bibliát találtak a pénzügyőrök. A szakértői vélemény alapján a könyv egy 1776-os lipcsei kiadású “Károli-biblia”; a bibliát Károli Gáspár fordította le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik