Közélet

Négy százalékkal nőnek a BKV tarifái

Az Index birtokába került a BKV jövő évi tarifaemelésére vonatkozó előterjesztés, amit november 26-án tárgyal a fővárosi közgyűlés. Eszerint átlagosan 4 százalékos tarifaemelésre lehet számítani 2010 január 1-től.

Az előterjesztés szerint a vonaljegy ára 300 forintról 320 forintra, a havi bérlet 9400 forintról 9800 forintra változna.

A javaslat két változatot is tartalmaz, amelyek csak kis részletekben térnek el egymástól. Az egyik verzió szerint a teljes árú bérleteknél 4,3 %-os, a kedvezményes bérleteknél jóval kisebb (2,7 %-os), 100 Ft-os emelésre kerülne sor, a valamivel nagyobb terhet a vonaljegyes utazások viselik.

A 24 órás jegy (jelenlegi napijegy), 72 órás jegy (jelenlegi turistajegy), hetijegy és családi jegy ára nem változik, ösztönözvén ezzel az alkalmi, vonaljeggyel utazókat a közösségi közlekedés intenzívebb, rendszeresebb használatára. A 24 órás jegy árának változatlanul hagyásával nem csak 6, hanem már 5 darab vonaljegy helyett is ez a gazdaságosabb választás.

A másik változat szerint a nyugdíjas bérlet ára nem változna, maradna a 2009-es szinten. Ennek ellentételezésére, a tanulóké és kisgyerekeseké 100 helyett 150 Ft-tal drágulna. A tanulók szemeszter bérletének ára azonos lenne azzal, amennyibe a 100 Ft-os havi emelés esetén kerülne, így a beépített kedvezmény nagyobb lenne.

A tavalyi évhez képest látványos a nyugdíjas bérletek eladásának visszaesése: 9,4%, amíg a teljes árú bérleteknél és a tanulóknál ez csak 1,8-2,7%. Mivel az utasok visszaszerzése a legnehezebb feladat, kisebb áldozattal jár egy csekély mértékű árengedmény az utas megtartása érdekében.

Az utasészrevételek alapján várhatóan bevezetik a tanulmányi félévre érvényes, szemeszterre szóló bérletet, amely előre megvásárolt bérletként az 5 darab havi bérlethez képest kedvezményt tartalmaz.

A nem fizető utasok pótdíja jelenleg megfelelő mértékű, azonban a sorozatos panaszok miatt a bérletbemutatás díját 2000 Ft-ra, az éves, negyedéves és szemeszterre szóló bérleteknél 1000 Ft-ra javasoljuk csökkenteni.

A Veke szerint káros a díjemelés

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője közölte, hogy a díjemelés káros a BKV számára, nem kellene egyáltalán emelni a tarifákat. Ezt azzal támasztotta alá, hogy idén kétszer is volt áremelés, a BKV éves menetdíjbevétele ennek ellenére nem nőt.

A BKV saját javaslatában is úgy számol, hogy a 4 százalékos emelés 400-500 millió forinttal növeli a jövő évi menetdíjbevételt, ami 0,8 százalékos bevételnövekedést jelent az emelés miatt lemorzsolódó utasok miatt.

Hozzátette: azt remélték, hogy a BKV jövőre átáll a korszerűbb és racionálisabb időalapú tarifarendszerre, de csalódva látták, hogy maradt a régi rendszer.

(Index)


Nagyításhoz kattints a képre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik