Közélet

Legyűrt 1,9 millió kilométert ez a busz

BUDAPEST – Meghazudtolja korát a legtöbb kilométert futott busz, ami nem kevesebb mint huszonegy éve zötykölődik az utakon. A külseje alapján inkább egy modern járgányra hasonlít, semmint egy olyan járműre, amelyikbe már egymillió-kilencszázezer kilométert pakoltak a sofőrök. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy akár 47,5-szer megkerülhette volna a földet, jelenleg azonban 277-es számmal a budapesti Örs vezér tér és a Bosnyák tér között közlekedik.
 


Az Ikarus 1988-ban futott ki a gyárból

„A legelső szériából néhány busz még becenevet is kapott, ezek általában női nevek voltak, mint a Katalin vagy az Erzsébet. Ez a busz nincs elkeresztelve, csupán a rendszáma alapján szoktuk beazonosítani” – árulta el Kovács Gábor, a busz egyik vezetője.

A BPO 146-os rendszámú „őskövület” 1988. augusztus 31-én állt forgalomba, azóta pedig vígan rója az utakat, valamint a kilométereket, és ehhez képest meglehetősen jó állapotban van. Sőt meglepő módon még jobban is bírja a strapát újszerű társainál. „Rendesen össze van rakva ez a busz. Leginkább egy Zsigulihoz tudnám hasonlítani: ha bármi baja van, elég egy csavarhúzó, és a probléma orvosolható – nevetett a buszvezető.

– Mivel ez egy nagyon régi gyártmány, ezt lehet a legolcsóbban és a legjobban üzemeltetni. A sofőrök nagyon szeretik vezetni, ritkán van vele baj. Néhány éve felújították, azóta pedig nem lehet okunk panaszra. Ez egy viszonylag jó állapotban lévő, keveset javított kocsi” – tette hozzá Kovács Gábor.

(Blikk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik