Közélet

Nincs kegyelem, egy vagyonba kerül majd a BKV-bérlet

Csaknem öt százalékkal többet kell majd fizetni Budapesten a közösségi közlekedésért a júliusi áfaemelés miatt; egy BKV-jegy 300 forint lesz, a havi bérlet pedig 9400 forint – döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Az MSZP és az SZDSZ képviselőinek szavazataival, vita nélkül döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán a BKV-tarifák idei újabb, maximum 4,8 százalékos emeléséről. Az év eleji több mint 10 százalékos tarifaemelés után a BKV azért kezdeményezte az újabb díjemelést, hogy elkerülje azt a több százmillió forintos veszteséget, amit az áfa 5 százalékos emelése miatt elszenvednének júliustól.

A díjemelés után egy vonaljegy 300 forintba kerül majd az eddigi 290 forint helyett – ez 3,4 százalékos emelést jelent. A dolgozói bérlet 4,4 százalékkal 9400 forintra drágul. A tanulói és nyugdíjas bérlet ára 4,2 százalékkal emelkedik, s 3700 forintba kerül majd. Az emelés mértéke a családi jegynél a legmagasabb, 4,8 százalékos, így az 2200 forint lesz.

A díjemelésről szóló döntéshozatalban nem vettek részt az ellenzékiek, akik a napirend szerintük antidemokratikus megszavazását követően elhagyták az üléstermet, de a folyosón továbbra is várakoznak.

(MTI/MNO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik