Közélet

Rossz jegyautomata, ittas biztonsági őr

Tegnap a CriticalMass weboldalán figyeltem fel Kóka János levelére, amit Demszky Gábornak küldött. Kóka biciklivel és BKV-val szeretett volna közlekedni, ám megtapasztalta, hogy ez nem könnyű. Ittas biztonsági őr, nem működő jegyautomata, hülye szabályok. Részletek a levélben:

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Április 26-án, vasárnap délután, biciklivel a Városmajorból a Széchenyi-hegyre tartottam. Mivel ezen az útvonalon az egyetlen kerékpáros tömegközlekedési lehetőség a Fogaskerekű Vasút, azt vettem célba.

A városmajori végállomáshoz érkezve láttam, hogy több tucat biciklis áll tanácstalanul a peronon, az állomáson várakozó és indulásra készülő szerelvény mellett.

Kiderült egyrészt, hogy az állomáson lévő összes jegykiadó automata rossz. Üzemképzelenségüket egy kézzel írott, és az érmék bedobónyílására ragasztott cetli jelzi.

Találtam egy kalauznak látszó, egyenruhás, érezhetően ittas BKV-s kollégát a szerelvény mellett, aki megerősítette, hogy ott bizony nem lehet jegyet venni. A hozzá fordulóknak azt a tanácsot adta, hogy menjenek a Moszkva térre (!), legközelebb ott árulnak jegyet.

A bringás-tömörülés másik oka az volt, hogy egyszerre legfeljebb 8 bicikli szállítható a Fogaskerekűn. A fent idézett kolléga egyrészt nem engedett be több bringást az általa felügyelt kocsiba (a többi nem érdekelte), másrészt azt a tanácsot adta, hogy szereljük le az egyik kereket (!), akkor ugyanis már nem bicikliről, hanem poggyászról van szó. Azt pedig minden további nélkül fel lehet vinni.

Ennek megfelelően a legálisan szállított 8 mellett legalább két tucat szabálytalanul felvitt bicikli, valamint számos “poggyász” és biciklikerék utazott.

Tisztelt Főpolgármester Úr, Kedves Gábor!

A fenti történet sajnos nem egyedi. Egyedül itt, Budapest egyik legkedveltebb kiránduló-övezetében több száz biciklis részesül hasonlóan megalázó kezelésben nap, mint nap. Ez az állapot sem nekik, sem a szabálytalanul szállított bicikliseknek nem jó.

Kérlek, tegyél gyors és határozott lépéseket a fent jelzett anomáliák kiküszöbölése, a Fogaskerekű bicikliszállító kapacitásainak jelentős bővítése, valamint annak érdekében, hogy a fővárosi közösségi közlekedés általában is biciklisbaráttá váljon.

(Az ilyenkor szokásos reflexek elkerülése érdekében kifejezetten kérlek, hogy NE a szigorú ellenőrzésben és a bringások molesztálásában merüljön ki a BKV reakciója.)

Válaszodat és intézkedésedet előre is megköszönve,

Üdvözlettel, Kóka János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik