Poszt ITT

Tarlós lekésett a vombatok névadásáról

Különleges jövevények és Tarlós István érkezik a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, Hanga Zoltánnal, az állatkert szóvivőjével beszélgettünk.

Két vombat Molly és Wally érkezett az állatkertbe, mit kell róluk tudni?

A vombat vagy más néven csupaszorrú vombat (Vombatus ursinus) az erszényesek alosztályába és a vombatfélék (Vombatidae) családjába tartozó faj. Magyarországon negyven évvel ezelőtt láthatott ilyen állatot a közönség. Egyébként a koalával hozható rokonságba, amolyan földi koalának is betudható. Tág üregeket, és hosszú folyosókat ásnak, a nappalt ezekben töltik. Csak az est beállta után bújnak elő odújukból. Európában egyébként csupán három állatkertben van még jelen ez az állatfaj, ezért is nagyon örülünk, hogy Molly és Wally hozzánk költözött.

Miért pont vombat?

Az állatkertnek az a célja, hogy különböző fontos élőhelyeket mutasson meg a látogatóknak. Ehhez járul hozzá az Ausztrálház fejlesztése is. Ha azt mondjuk Ausztrália, akkor általában a kenguru vagy a koala jut eszébe mindenkinek. Ezért is szeretnénk megmutatni a vombatot, ami szintén Ausztráliában őshonos állat.

Mit eszik a vombat?

Növényevő, általában fűféléket, gyökereket eszik, amit az állatkert könnyen elő tud teremteni. Ezért nem is koalát hoztunk, azzal ugyanis bajba lennénk, hiszen az eukaliptuszleveleket nehezebb beszerezni.

Ha a vombat nappal az üregében alszik, akkor a látogatók inkább éjjel jöjjenek?

Jó a kérdés, tényleg kihívást jelentett a megoldás kivitelezése. Egy üvegfallal oldottuk meg a problémát, így amikor az üregekben vannak a vombatok, akkor is lehet őket majd látni.

John Griffin ausztrál nagykövet mellett Tarlós István főpolgármester is ott lesz a holnapi ünnepélyes átadón, mi lesz az ő szerepe?

Ez csak természetes, hogy jelen lesz a főpolgármester úr is ezen a fontos eseményen, ami Magyarországra nézve mérföldkőnek számít. Nevet a kistigrisek érkezéséhez hasonlóan, most nem ad a vombatoknak Tarlós, mivel ők már négyévesek és van nevük.

Látogatja-e a tigriseket a főpolgármester, jó keresztszülőnek bizonyul?

Igen, látogatja őket, de természetesen nem minden nap, hiszen lefoglalják a hivatali teendői, amit meg lehet érteni. Amikor fontos esemény van, és ideje engedi, megnézi, hogyan cseperednek a kistigrisek.

Az átadóünnepségről lapunk is tudósít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik