Tech

Cenzúra a Facebookon

Egy új kutatás szerint a felhasználók egy jelentős része az utolsó pillanatban saját magát hallgattatja el.

Minden bizonnyal legtöbbünkkel előfordult már a közösségi oldalon az, hogy nekilátunk egy bejegyzés vagy egy hozzászólás megírásának, azonban egy láthatatlan kéz megakadályozta gondolataink megosztását, az utolsó pillanatban öncenzúrához folyamodunk.

Nos, az amerikai Carnegie Mellon Egyetem két doktorandusza számszerűsítette, hogy a „legtöbbünk” pontosan mit is jelent. Kutatásukba 3,9 millió amerikai facebookozót sikerült bevonni, és minden olyan esetet „last minute öncenzúrának” minősítettek, mikor a felhasználó legalább öt karaktert gépelt egy erre kijelölt mezőbe, de a szöveget végül inkább törölte.

Ugyan azt előrebocsátják, hogy eredményeik nagy valószínűséggel tartalmaznak álpozitív találatokat, a számok még így is megdöbbentőek. A felhasználók 71 százaléka gyakorolt önuralmat, aminek köszönhetően az összes bejegyzés és komment harmada öncenzúra áldozatává vált – vagyis az átlagos öncenzúrázó egynél többször marad inkább hallgatag. Érdekes módon mindez inkább a férfiakra jellemző, különösen, ha ismerőseik túlnyomó része szintén hímnemű.

Egy korábbi, kisebb kutatásukból az is kiderült, hogy a jelenségnek öt alapvető oka van: a vitától való idegenkedés, a mások érzései iránti tisztelet, a redundáns megszólalások elkerülése, az oldalon kialakított imázs fenntartása, ahogy az is előfordul, hogy csak a technika ördöge szól közbe.

Ti viszont ne szerénykedjetek, és szóljatok hozzá: előfordult már veletek ilyen öncenzúra? És ha igen, miért?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik