Tech

220 emelet 90 nap alatt

felhőkarcoló (toronyház, )
felhőkarcoló (toronyház, )

Kína rekord idő alatt húzná fel rekord magasságú felhőkarcolóját - a Sky City névre hallgató épület 2013 márciusára kész lehet.

A Xiangjiang-folyó partján található Changsha városába tervezett 220 emeletes óriás a maga 838 méteres magasságával éppen tíz méterrel lesz nagyobb, mint a rekordot jelenleg tartó Burj Khalifa. Nem vicc, az építkezésre mindössze 90 napot szánnak.


(Forrás: Construction Week Online)

A szűkös időkeret miatt az építőipari vállalat saját bevallása szerint is napi öt emeletet kell felhúzni, ami az általuk alkalmazott, előregyártott moduláris technológiának köszönhetően valószínűleg tartható. Az eredményt ugyancsak garantálja, hogy egyrészt a tervezésben számos, a Burj Khalifa építésénél is alkalmazott mérnök is részt vett, másrészt a cégnek van már tapasztalata ilyen gyors építkezéssel: nemrég egy 30 emeletes szállodát adtak át 15 nap után.

A 200 ezer tonnányi acélból készülő felhőkarcolóban 104 lift szállítja majd a 31 400 lakost, akik – a vállalat állítása szerint – egy 9-es erősségű földrengés esetén is biztonságban érezhetik magukat. Az alapkő letételére várhatóan a hónap végén kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik