Tech

Digitális jós küzd a bűnözők ellen

számítástechnika (számítástechnika, )
számítástechnika (számítástechnika, )

Los Angeles egyik kerületében a számítógép dönti el, hol lesz szükség járőrökre a közeljövőben.

A foothilli rendőrkapitányságon bevezetett rendszer a Különvélemény című filmhez hasonlóan megjósolja, hogy hol várható bűncselekmény – persze a sci-fivel szemben a rend őrei nem három jóstehetségre, hanem egy algoritmusra bízták a bűnmegelőzést.


A legvalószínűbb helyeket jelzik a piros négyzetek. (Fotó: PredPol)

A szoftver javaslatai alapján kiküldött járőrök pusztán a jelenlétükkel jelentős hatást értek el: az érintett területeken a környékhez képest 33 százalékkal csökkent a jelentett betörések és 21 százalékkal az erőszakos bűncselekmények száma.

A számítógép természetesen nem jóstehetség, csupán a korábbi statisztikai adatok alapján számítja ki a bűncselekmények legvalószínűbb elkövetési helyeit. A program a tapasztalatok alapján kétszer hatékonyabb, mint az ugyanezzel foglalkozó emberi elemzők – valószínűleg azért, mert könnyebben talál egyensúlyt a régebbi és újabb elkövetési adatok között, így pontosabb előrejelzésre képes. Külön pozitívum, hogy használata a járőrútvonalak tervezésével töltött időt is lerövidíti, így a rendőrök több időt tudnak az utcán tölteni.

A sikerek láttán a technológiát immáron Los Angeles hat (összesen 1,1 millió lakosú) körzetében alkalmazzák, és várhatóan más városok is elkezdik átvenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik