Tech

Nem bírt az internet a felesleges másodperccel

óra (óra, )
óra (óra, )

Volt olyan oldal, amely felkészült, de volt olyan is, amely ennek ellenére leállt a szombatról vasárnapra beiktatott szökőmásodperctől.

A hétvégén egyetlen másodpercre “megállt az idő” annak érdekében, hogy a nemzetközi atomidő szinkronba kerüljön bolygónk forgásával. Nagyon sok számítástechnikai rendszer Hálózati Idő Protokollt (Network Time Protocol – NTP) használ azért, hogy óráját folyamatosan az atomórák pontosságához igazítsa. A probléma abból adódott, hogy néhány szerver egyszerűen nem tudott azzal mit kezdeni, hogy az atomórák kétszer számolták ugyanazt a szekundumot.

Érintett volt a világ talán leghíresebb kalózoldala, a Pirate Bay, ahogy a legnépszerűbb geolokációs alkalmazás, a Foursquare is. A hazai felhasználók nagy része ebből nem érzett semmit, mivel a legtöbb helyen a hiba a greenwichi idő szerinti éjfélkor csúszott be a rendszerbe, a fenntartók pedig órák leforgása alatt képesek voltak rendet vágni.

Akadtak azonban olyanok is, akik már hónapokkal korábban elkezdtek készülődni. A Google például “elkente” a szökőmásodperc okozta gondot: a szombat éjfél előtti időszakban folyamatosan “elcsalt” néhány milliszekundumot, így az átállás idejére a szerverek már automatikusan a “helyes” időt mutatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik