Tech

A Facebook mindenkinek megváltoztatta az e-mail címét

facebook (facebook)
facebook (facebook)

A közösségi oldal engedély és értesítés nélkül módosította minden felhasználó alapértelmezetten megjelenő e-mail címét - megmutatjuk, hogy kell visszacsinálni.

Bár valószínűleg a felhasználók jelentős többsége nincs is tisztában vele, a Facebook minden egyes tagjának van egy @facebook.com végződésű e-mail címe.

Amennyiben olvasóink életükben nem használták, esetleg nem is tudtak erről, nincs mit szégyelni – a szolgáltatást a közösségi oldal még 2010 végén jelentette és mutatta be, azonban az akkori felhajtáshoz képest várt siker elmaradt. Nem csoda, hiszen a legtöbb internetezőnek már volt otthoni és/vagy munkahelyi címe, a facebookos rendszer pedig nem kínált olyasmit, amiért értelme lett volna váltani.

Amennyiben valamely ismerősünknek nem tudtuk az e-mail címét, úgy elég volt rákattintani az adott személy profiljára és választhattunk a (nyilvánossá tett) elérhetőségei közül. Eddig.

A Facebook ugyanis fogta magát és minden előzetes figyelmeztetés nélkül a @facebook.com végződésű e-mail címeket állította be alapértelmezettként. A közösségi oldal egy szóvivője a Reuters egy munkatársának kifejtette, hogy egy áprilisi bejelentésnek megfelelően frissítik a felhasználók e-mail címeit, hogy az oldalon érvényesülhessen némi következetesség.

(Halkan jegyezzük csak meg, hogy az erről szóló tájékoztatás az oldalon tartott szavazáséhoz hasonló, hiszen áprilisban csak annyit jelentettek be, hogy a facebookos e-mail cím kukac előtti része igazodni fog a felhasználók Timeline-címéhez – így a facebook.com/x.y profilhoz az x.y@facebook.com cím jár. Nem volt szó arról, hogy a közösségi oldal belenyúlna a megjelenített elérhetőségekbe.)

A változtatás – így a szóvivő – az emberek kezébe adja a választás lehetőségét, hogy mely címet kívánják profiljukon megjelentetni. S bár szerintünk a figyelmeztetés nélküli módosítás nem fér bele a “választás” kategóriájába, abban egyet kell értsünk, hogy rövid úton ismét süllyesztőbe lehet küldeni a @facebook.com végű címet. Nincs más dolgunk, mint profilunkon a képünk alatti Névjegyre kattintani, letekerni az Elérhetőségekhez és rányomni a Szerkesztés gombra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik