Tech

Senki nem ír már semmit

kézírás (ír, kézírás, )
kézírás (ír, kézírás, )

Végképp felváltotta az írást a gépelés - egy új kutatás szerint egy átlagos felnőttnek hat hete nem volt oka tollat ragadni.

A Docmail online papírkereskedő által megrendelt kutatás szerint a legtöbben 41 napja nem használtak papírt ceruzával (vagy egyéb íróeszközzel), de a kétezer megkérdezett harmada már fél éve nem gyakorolta a kézírását. A válaszadók kétharmadának bevallása szerint az alkalmankénti írás leginkább saját maguknak szól – apró jegyzetek, emlékeztetők -, így az embernek nincs oka arra, hogy különösebben törje magát.

A gépelés dominanciájának egyébként szemmel látható eredménye is van: a kutatásban részt vevők több mint fele arról vallott, hogy kézírása megcsúnyult – olyannyira, hogy minden hetedik válaszadó egyenesen szégyelli írása külalakját.

A külcsín mellett a belbecs is megszenvedi a digitális kor fejlesztéseit: tízből négy válaszadó már nem figyel a helyesírására, egyszerűen rábízza magát a szoftverre, míg a megkérdezettek negyede rendszeresen használ netes rövidítéseket – LOL és tsai.

Mindennek persze az a roppant prózai oka, hogy a kézírásnak – az alkalmi képeslapokat leszámítva – már-már egyáltalán nincs helye modern világunkban. S bár ez valahol valóban szomorú, adódik a kérdés, hogy érdemes-e ezen búslakodnunk? Hiszen az elektronikus kommunikáció gyors és környezetbarát, még ha nem is olyan egyedi, mint a papírra vetett kézírás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik