Tech

Online követhető a Télapó

Hazai idő szerint reggel 8-kor indult világkörüli útjára - a NORAD és a Google segítségével idén is követhetjük állomásról állomásra.

A Télapó pontos helyzetének megfigyelése 1955 karácsonyán kezdődött: a Sears áruház hirdetést adott fel, melyben megadták a nagy ajándékosztó “közvetlen” telefonszámát, azonban valahol egy isteni porszem kerülhetett a gépezetbe, mert a Sears száma helyett a CONAD (Continental Air Defense Command – Kontinentális Légvédelmi Parancsnokság) telefonszámát nyomtatták ki.

A varázslatos hiba másik összetevője az aznapi ügyeletet teljesítő Shoup ezredes volt, aki parancsba adta katonáinak, hogy a betelefonáló gyerekek hívásait ne utasítsák vissza, hanem mindig mondják meg a Télapó aktuálisan “pontos” helyét. A hagyomány 1958 után is folytatódott, mikor a CONAD helyét átvette a NORAD (North American Aerospace Defence Command – Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság).

A Google 2004-ben csatlakozott a programhoz, mikor a Google Earth alkalmazáson keresztül lehetett látni, hogy merre jár a Télapó, majd 2009-ben összeköltözött a NORAD-dal a hivatalos “Télapó-követő” honlapon.

A helyzet-meghatározás az idei évben pedig már iOS és Android alkalmazásként is elérhető.

2010-ben így teljesítette a hosszú utat:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik