Tech

A Facebook perrel fenyegeti Mark Zuckerberget

Persze nem a saját alapítóját, hanem egy izraeli vállalkozót, aki nemrég jogilag is felvette a Mark Zuckerberg nevet - a per mégsem erről szólna.

Az ál-Zuckerberg (születési nevén Rotem Guez) honlapja, a MarkZuckerbergOfficial.com leírása szerint a közösségi oldal és közte a konfliktus még 2011 januárjában kezdődött, miután a Facebook lekapcsolta a profilját és nem engedett számára hozzáférést. Ezért egyébként (állítólag) pert is indított.


Rotem Guez – már Mark Zuckerbergként

A viszontperlésre némileg súlyosabb okot talált a Facebook jogi képviselete: Zuckerberg (akkor még Rotem Guezként) olyan vállalkozást hozott létre, ami Facebook-oldalaknak kínált lájkokat eladásra – vagyis, ha valaki úgy érezte, hogy nem tud elég rajongót felmutatni, a cég záros határidőn belül odacsődített akár tízezer lájkolót. Ez viszont szembemegy a közösségi oldal felhasználási feltételeivel.

Ezek után úgy érezzük, hogy joggal feltételezhetjük ál-Zuckerberg névváltoztató tervéről, hogy csupán a média figyelmét kívánta felhívni magára (és nyilván vállalkozására is).

Az izraeli ügyintézők egyébként – ahogy az az alábbi, Rotem Guez által készített videón látszik – súlyos fejvakarásba kezdtek, mikor megkapták a névváltoztatáshoz szükséges papírokat, de végül belementek, hiszen alapvetően nincs jogi akadálya annak, hogy valakit Mark Zuckerbergnek hívjanak. Persze megint más kérdés, ha ezzel a nyilvánosságot kívánja megtéveszteni.

Szerintetek ez az egész egy nevetséges húzás vagy egy zseniális marketingfogás?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik