Tech

Házimozi a fejen

A Sony bemutatta a világ első hordható 3D-s kijelzőjét.

A HMZ-T1 személyes filmnézegető célja nem a magányos szórakozás lenne, hanem elvileg a családi tévézés, filmezés hangulatát adná vissza 3D-s élményben.

A Sony futurisztikus készülékébe egyszerre építettek be egy vaskos személyre szabott 3D-s, 1,7 hüvelykes nagy felbontású OLED kijelzőt és egy 5,1 csatornás dinamikus fülhallgatót.

A HMZ viselői moziszerű élményekről számolnak be. A Sony szerint a HMZ azt a virtuális hatást kelti, mintha valaki egy 750 hüvelykes képernyő előtt ülne húsz méterrel.

A Sony fejre szerelhető házi mozija ugyan nem az Apple iPodjára vagy iPadjére tervezett technológiai válasz, de a maga nemében egyedülálló.

Kihívást jelentett a kis kijelző elkészítése a képminőség romlása nélkül. A HMZ távoli ősének tekinthető a Nintendo Virtual Boy hordható játékgép, ami az 1990-es években került forgalomba. A 2011-es kütyü által okozott élmény a Nintendo Virtual Boyhoz képest azonban ég és föld.

A Sony egyvalamit nem tudott elérni, hogy a HMZ-t a 15 éves és annál fiatalabb korosztály számára is elérhetővé tegye. Kato Sigeru, a Sony alelnöke szerint a tizenévesek agya még fejlődik, az eszköz pedig túlzottan stimuláló képeket produkál.

A hordható házi mozit Japánban november 11-től, az USA-ban és Európában karácsony tájékán kezdik árulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik