Tech

Az űrrobot már csiripel az űrből

Nemzetközi Űrállomáson való felébredéséig közel negyvenezer követője akadt.

Robonaut 2 – azaz R2 – a 2011. februárjában a Nemzetközi Űrállomásra érkezett űrrobot már válaszol a kérdésekre, és születésnapi üdvözletet is küldött.

R2-vel a Twitter üzenetekbe ékelt @astrorobonaut kifejezéssel lehet “társalogni”. Első valódi twitjében azt üzente, hogy utazása “Kis lépés egy embernek, de óriási ugrás a bádogembereknek”, és nemrégiben elárulta, hogy az űrhajósok valóban esznek jégkrémet.

A 136 kg-os robottal nagy tervei vannak a jövőben a NASA-nak, akár hasonló robotok járhatják be egyszer a négykerekű Centaur 2 kocsikra felszerelve a Hold vagy a Mars felszínét. Jelenleg négy robonauta található a Földön, R2 jelenleg mindegyiküknél fejlettebb.

A robotasztronautára a következő időkben szükség is lesz a Nemzetközi Űrállomás űrhajósainak, mivel Oroszország a Progressz M-12M teherűrhajó lezuhanása miatt szünetelteti az űrkutatási célokat szólgáló járművek kilövését. Egy hónapig valószínűleg nem küldenek utánpótlást, és nem cserélik le a személyzetet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik