Tech

A Google is elindította közösségi oldalát

A Google+ néven futó projekt sok szempontból hasonlít a Facebookra, de sok szempontból jobb is.

Kapcsolódó cikkek

Először is le kell szögezni, hogy a Google nem hiába nevezi projektnek a dolgot a megszokott “szolgáltatás” vagy “termék” címkék helyett. A Google+ ugyanis még messze nincs kész. Olyannyira, hogy egyelőre a zártkörű tesztelés zajlik, vagyis lehet tagságért jelentkezni, de semmi nem garantálja azt, hogy az ember a közösségi oldal indulásánál (vagy legalábbis a nyitott tesztfázisnál) korábban be tud kerülni.

Az eddig látottak alapján a Google+ legfontosabb része a “folyam”, amelyet leginkább a Facebook nyitóoldalán található, magyarul “Hírek” néven futó falhoz lehetne hasonlítani. A dizájn teljesen Google, vagyis minimalisztikus és elegáns, de nem hivalkodó, úgyhogy bár senki nem fog rá panaszkodni, dicsérni sem fogja senki.

Mitől jobb hát a Facebooknál?

Talán az első, ami szembetűnő, hogy az ismerősöket eleve “körökbe” lehet rendezni. Egyszerűen előre megadott vagy általunk kitalált, szó szerinti körökbe lehet őket behúzni, ezzel szabályozva a későbbiekben azt is, hogy egyes megnyilvánulásainkat kik láthatják és kik nem. Persze a Facebookon és a Twitteren is össze lehet fabrikálni ilyen köröket, csak épp nem ilyen egyszerűen.

A fényképek megosztásában is egy fokkal jobb a Facebooknál, hiszen nemcsak feltölteni lehet a legutóbbi buli fotóit, hanem egyből szerkeszteni is őket – mindenféle Photoshop-tapasztalat nélkül.

A Google+ leginnovatívabb újítása azonban nem a Facebookot, hanem a Skype-ot veszélyezteti. A Google+ Hangouts gyakorlatilag egy olyan videokonferencia, amiben nagyban csak az látszik, aki épp beszél. Ennek a rendszernek – valljuk be – sokkal több értelme van, mint három-négy kis ablaknak.

Összességében elmondható, hogy a Google+ egy bátor vállalkozás, aminek – szemben a korábban megbukott közösségi próbálkozásokkal – a magunk részéről nagy jövőt jósolunk. A Google összességében, minden oldalával és szolgáltatásával sokkal többet tud (vagy tudna) nyújtani a Facebooknál, ennek ellenére Facebook-gyilkost egyelőre nem kiáltanánk. Úgy tűnik azonban, hogy maga a Google sem sieti el a dolgot, úgyhogy mi is a kivárásra játszunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik